perjantai 8. marraskuuta 2013

Maantietoa palapeliä pelaten: GeoPuzzle Eurooppa



Meidän kohta kolmevuotiaamme on nyt aivan erityisessä palapelivillitysvaiheessa ja niinpä olen kahlannut läpi kaikenlaisia opettavaisia palapelejä. Toistaiseksi paras löytömme on GeoPuzzle -palapelit, joiden aiheina on mm. koko maailma, Eurooppa, USA ja Kanada, Aasia, Afrikka ja Lähi-itä sekä Latinalainen Amerikka. Meillä ostoslistalle päätyi ensimmäisenä Eurooppa -palapeli, joka on kooltaan 48 cm x 40 cm ja sisältää 58 palaa. Kartalla näkyy jokaisen valtion nimi ja pääkaupunki. Valtioiden opettelu tuntui minusta koulussa joskus puisevalta, mutta palapeliä kokoamalla karttojen haltuunotto onkin suorastaan hauskaa!

Peli on laadukas, mutta pahviset palat eivät tietenkään kestä mitä vain. Ainakin osaa peleistä on käännetty myös suomeksi, meillä on Eurooppa-pelistä suomenkielinen versio. Valmistajan suositusikä on neljävuotiaista alkaen, mutta ainakin meidän neljävuotiaallemme tämä olisi liian vaikea peli tehtäväksi yksin. Aikuisen kanssa tätä pelaa meillä mielellään sekä kaksivuotias että nelivuotias. Tykkäsin pelata tätä peliä itsekin, sillä en ole mikään haka aluemaantieteessä ja opin kyllä pelatessa paljon minäkin.

Palapelin palat ovat valtioiden muotoisia, mutta joitakin pikkuvaltioita on toki yhdistetty naapureihinsa, jotta palapelistä ei tulisi silppua. Valtioiden muotoiset palat ovat näiden pelien ylivertaisesti paras ominaisuus, sillä sen ansiosta pelin äärellä on luontevaa puhua "Tämä on Saksa, tämä tulee siihen Puolan viereen." tai "Hei, mihin hukkui Valko-Venäjä, ei kai se ole sinun pyllysi alla?". Aluemaantiedettä tulee siis käytyä läpi huomaamatta ja valtioiden nimet ja sijainti kartalla(kin) tulee tutuksi. Parin kokoamiskerran jälkeen muksut jo tunnistivat joitakin valtioita muodon perusteella ja muistiva mihin päin Eurooppaa ne kuuluivat.

Lämmin suosituksemme!


Lähteet:

  • Valmistaja: http://www.geotoystore.com
  • Valmistajan Amerikkalaisin silmälasein maailmaa katsovat ohjeet siitä miten opetetaan Euroopan maantiedettä: http://www.geotoystore.com/images/stories/guides/Europe.pdf. Kiinnostavinta ja hauskinta Euroopassa on se että täällä näyttäisi asuvan itse asiassa aika paljon ihmisiä, ennen vanhaan rikkaat eurooppalaiset asuivat linnoissa, turkkilaisilla on hauskoja hattuja ja Espanjassa harrastetaan härkätaisteluja.

1 kommentti:

  1. Ihan loistava. Pura palapelistä vain sen verran, että lapsesi osaa koota itse. Vähä vähältä hän oppii kokoamaan yhä enemmän.

    VastaaPoista