torstai 18. huhtikuuta 2013

Pehmolelujen neuvola


Pehmolelujen neuvolassa asiakkaan paino mitataan tasapainovaa'alla. Painon mittana voi käyttää esimerkiksi puisia rakennuspalikoita tai Duplopalikoita.

Kenelle: 3-6 vuotiaille
Tarvikkeet: Pehmoleluja, paperia, kynä, (rokotuspiikki), noin 5-10 cm mittaisia palikoita / tikkuja pituuden mittayksiköksi, tasapainovaaka tai itse rakennettu tasapainovaaka henkarista ja kahdesta muovikassista sekä palikoita painon mittayksiköksi.

Pehmolelujen neuvolassa pehmolelujen pituus ja paino mitataan kuten oikeassa neuvolassa. Mittausten tulokset merkitään ylös taulukkoon ja pehmolelujen pituuksia ja painoja voidaan lopuksi yhdessä vertailla. Voivatpa pehmolelut toki saada vaikka rokotuksiakin. Pehmolelujen neuvola oli meidän kolmevuotiaamme mielestä aivan mahtava leikki.
Pehmolelun pituus mitataan palikoiden tai tikkujen avulla. Käytetty mitta voi olla vaikka hammastikku.

Pehmolelujen neuvola opettaa lapselle mittaamisen alkeita. Mittaamisen harjoittelu kannattaa aloittaa itse suunnitelluilla mittayksiköillä niin, että mittausten tulosten lukualue on lapsella hyvin hallinnassa - ovathan yleisesti käytössä olevat pituuden ja painon mittaamisen yksiköt joka tapauksessa pelkkiä sopimuksia. Koska pehmolelut ovat yleensä reilusti yli 10 senttimetriä pitkiä ja painavat jopa useita satoja grammoja, ei grammojen ja senttien käyttäminen ole pehmolelujen neuvolassa mielekästä. Kun mittausten tulokset saadaan suunnilleen lukualueelle 1-10, on leikki-ikäisen mahdollista varmoin mielin vertailla mittaustuloksia ja saada leikistä enemmän irti.

Pituuden mitaksi käy mikä tahansa noin 5-10 cm mittainen palikka tai tikku, joita teillä on mielellään useampia kappaleita niin että niitä peräkkäin laittamalla voidaan muodostaa pöydälle tai lattialle mitta, kuten kuvassa yllä. Paino (massa) voidaan punnita tasapainovaa'alla. Tasapainovaa'an voi rakentaa itse koukullisesta henkarista ripustamalla sen molempiin koukkuihin muovipussin. Painon mitaksi kannattaa valita yhtä painavia palikoita, joita ei mielellään tarvita yli kymmentä ainakaan keskikokoisen neuvola-asiakkaan punnitsemiseksi. Mittaustaulukkoon tulee seuraavat sarakkeet: nimi/kuva, pituus, paino, rokotukset.

Neuvolatouhut:
  • Pehmolelun nimi kirjoitetaan ja/tai kuva piirretään taulukkoon.
  • Pituuden mittaamiseksi lapsi asettaa pehmolelun mitan viereen pötköttämään ja laskee kuinka monen palikan mittainen pehmolelu on. Pituus merkitään taulukkoon.
  • Painon mittaamiseksi lapsi laittaa pehmolelun ensin toiseen vaakakuppiin / muovipussiin ja lisää sitten painon mittayksikkönä toimivia palikoita toiseen vaakakuppiin / muovipussiin kunnes vaaka on tasapainossa. Lapsi laskee pussissa olevat palikat ja paino merkitään taulukkoon.
  • Jos lapsi haluaa antaa pehmolelulle rokotuksia, merkitään myös rokotukset taulukkoon.


Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti