tiistai 5. helmikuuta 2013

Tangrammitehtäviä

Tangram

Kenelle: Leikki-ikäiselle, esikouluikäiselle
Tarvikkeet: askarteluhuopaa/paperia, sakset

Tangramit ovat vanhoja kiinalaisia palapelejä ja oivallinen keino tutustua geometrisiin muotoihin. Tangram koostuu seitsemästä litteästä palasta, joita yhdistelemällä muodostetaan erilaisia kuvioita. Pelin tarkoituksena on muodostaa annettu kuvio sen ulkoviivojen perusteella niin että palat eivät mene päälekkäin.

Leikkasin kolmevuotiaalle yllä olevan kuvan mukaisen tangramin askarteluhuovasta. Askarteluhuopa tuntuu olevan ainakin vähäisessä käytössä hyvin toimiva ja muotonsa pitävä materiaali tangramille. Tangramiin tekemiseen ei välttämättä tarvita viivotinta, sillä oikeat leikkauslinjat löytyvät myös askarteluhuopaa/paperia taittelemalla. Paperille mallin voi myös tulostaa: http://www.activityvillage.co.uk/pdfs/tangram_template.pdf. Isomman lapsen tangram-haaste voi alkaa jo siitä, että hän saa tehdä tangraminsa itse. Tangrameja ja niihin liittyviä tehtäväkirjoja saa ostaa myös valmiina. Netistä löytyy myös tangram-pelejä, mutta etenkin pienille muotojen pyöritteleminen omissa käsissä on hyödyllistä.

Aloitteleville tangramin tekijöille löytyy hyviä tehtäviä esimerkiksi täältä :
http://www.student.oulu.fi/~svaatain/telematiikka/teht1.html ja lisää tehtäviä löytyy loputtomasti hakemalla kuvia netista hakusanalla tangram.

Hankalia kohtia tangramien tekemisessä:

  • Aloittaminen voi olla vaikeaa silloin kun tehtävässä on käytössä paljon paloja. Näytä lapselle, että tehtävä muuttuu helpommaksi, kun kaksi isointa kolmiota on laitettu paikoilleen.
  • Suunnikas täytyy välillä kääntää kokonaan toisin päin ja sen oivaltaminen voi olla vaikeaa.
  • Kolmioiden kokoerojen huomioinen eli oikean kolmion valinta oikeaan paikkaan vaatii harjaantumista. Auta lasta huomaamaan kolmioiden kokoerot mallikuvassa ja paloissa.

Meidän kolmevuotiaamme ei ainakaan ensimmäisillä kerroilla halunnut itse edes yrittää ratkaista yksinkertaisimpiakaan tehtäviä vaan halusi katsoa vastauksen ja rakentaa kuviot mallin mukaan. Kuvioiden tekeminen mallin mukaan edellyttää, että lapsi hahmottaa kuvioiden asennon ja sijainnin toistensa suhteen ja että lapsi seuraa ohjetta huolellisesti, oikein hyvää harjoitusta siis sekin.


Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti