maanantai 28. tammikuuta 2013

Käsin kirjoittamisen harjoittelu

Nykyisin koulussa käytössä olevat suuret tekstauskirjaimet, kuva muokattu Opetushallituksen Uudet kirjaimet ja numerot -sivuston tyyppikirjainkuvasta (pienet tekstauskirjaimet on poistettu)

Kirjoittamisen harjoittelu on hyvää lukemisen harjoittelua, sillä se saa lapsen keskittymään sanan kirjaimiin yksitellen ja huomaamaan miten sanat muodostuvat kirjaimista. Jos opetat lastasi kirjoittamaan käsin, kannattaa muistaa että lapsi oppii kirjoittamaan samaan tapaan kuin puhumaan; hän tarkkailee mitä muut tekevät ja yrittää toimia näkemänsä mallin mukaan. Tekstauskirjaimet ovat muuttuneet sitten meidän koulupäiviemme ja jos lapsi opettelee kirjoittamaan sinun mallisi mukaan, hän voi oppia kirjaimet kovin eri tavalla kuin niitä koulussa nykyään harjoitellaan. Vanhoista vääristä tavoista on vaikea opetella pois, joten teet lapsen koulutien mukavammaksi kun opetat hänet kirjoittamaan saman tien kuten koulussakin kirjoitetaan.

Jos lapsi näkee vain valmiita kirjaimia, hän ei voi tietää miten niitä on järkevää piirtää. Opeta piirtämään kirjaimet oikein. Kannattaa hankkia aapinen, jossa on käytetty nykyisiä tyyppikirjaimia. Kirjainten kirjoittamisen harjoittelun voi aloittaa aapista lukiessä piirtämällä yhdessä sormella ensin mallikuvan päälle. Yleensä kirjaimista kiinnostuneet lapset haluavat myös oppia pian kirjoittamaan nimensä. Oikean kynäasennon opettaminen on myös tärkeä osa kirjoittamisen harjoittelua, siihen löydät ohjeet oheisesta linkistä.

Opeta piirtämään vain isot tekstauskirjaimet eli tikkukirjaimet (A, B, C,...). Pienet tekstauskirjaimet (a, b, c,...) ovat leikki-ikäiselle motorisesti liian vaikeita piirtää ja kyllähän kouluunkin kannattaa jättää jotain opeteltavaa. Pieniä tekstauskirjaimia kannattaa toki opetella tunnistamaan ja lukemaan.

Jos haluat kirjoittaa lapselle jotain tietokoneella, Fontti Futura Lt Bt on melko lähellä koulussa opettavia tekstauskirjaimia. 

Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti